POSETA SVETSKOG PRVAKA

               

DELEGACIJA WORLD CUP-a

 

 

Prvi vikend septembra ostaće u nezaboravnom sećanju članovima Roler Kluba Srbije, jer je tog vikenda Srbija i srpsko golubarstvo imalo veliku čast i privilegiju da ugosti zvanicnu delegaciju WCF-a ( svetskog kupa ) koju su činili proslavljeni takmicari ovog sporta : Hajne Bijker (Holandija), dvostruki svetski prvak i ovogodišnji viceprvak sveta, Erik Lajder (Danska, Engleska) doajen ovog sporta i ugledni svetski takmičar i Ferid Čatak (Danska) viceprvak sveta 2002 godine i prvak sveta 2006 godine.
Posetu je organizovao Roler Klub Srbije (RKS) uz pomoć našeg velikog prijatelja Ferida Čataka koji je nesebično i neizmerno pomogao da na naše prostore dospeju najkvalitetnija grla Birmingham roller-a koja trenutno lete na svetskom nebu i ovim putem mu se zahvaljujemo.

Razlog njihove posete je zelja da se WCF upozna sa radom i prilikama koje vladaju u Roler Klubu Srbije kao i sa kvalitetom naših golubova, jer RKS ima zelju da uskoro zatraži prijem u najeminentniju svesku asocijaciju za Birmingham roller-e (WCF) i priključi se takmičenju za svetski Kup (World Cup Fly), koji organizuje ova asocijacija.

 

Ova poseta je privukla veliko interesovanje odgajivača i ljubitelja Birmingham roller-a, ali i ljubitelja ostalih rasa golubova prevrtača kod nas i u našoj oklini, koji su prisustvovali na ovom gostovanju.

Taj vikend koji smo proveli zajedno je protekao u velikom druženju gde su srušene sve granice koje nas razdvajaju, a srušio ih je golub kao simbol mira i ljubavi.

Naši cenjeni gosti su opširno odgovarali na naša mnogobrojna pitanja u vezi nama tada novog, jatnog vida takmičenja sa Birmingham roller-ima, treninzima, pripremi i ishrani. U okviru ove posete održano je i prvo klubsko takmičenje sa jatnim letom Birmingham roller-a, koje je sudio Hajne Bijker trenutno najbolji svetski takmičar, koji je već tri puta obišao svet sudeći svetki kup.

Kod jatnog vida takmičenja, u jatu lete 20 golubova od kojih mora minimalno 5 golubova da roluje u istom momentu da bi došlo do bodovanja. Rol mora biti brz, eksplozivan i dubok minimum 3 metra. Golubovi lete u jatu koje u jednom momentu zastaje u letu i na znak goluba “predvodnika” golubovi kreću u istovremeni rol, gde je poželjno da što više golubova iz jata kvalitetno i istovremeno zarola. Bodovanje traje 20 minuta, sudi jedan sudija i jedan pomoćnik. Pobednik svetskog kupa ima obavezu i čast da sledeće godine sudi za World Cup Fly po celoj planeti.

 

 

Inače ovaj vid takmičenja ima mnogo pristalica na svim kontinentima koji okupljeni zajedno konkurišu za prestižno zvanje pobednika svetskog kupa. Samo u Americi ima preko hiljadu registrovanih klubova odgajivaca Birmingham roller-a.

 

Druženje i takmičenje je počelo u Otoku u kod naših tadašnjih članova iz Hrvatske, Darka Beuka i Drage Landeke, nastavljeno je u Backoj Palanci kod Nenada Keravice, u Novom Sadu kod Gorana Đukića, Čedomira Luburića i Vukašina Pejčića, a zavrseno u Vršcu kod Stevana Dozeta.

Na prvom klubskom prvenstvu za jatni let Birmingham rollera u organizaciji RKS-a postignuti su sledeći rezultati :

 

Prvo mesto i prvi šampion Srbije za jatni let sa svojim jatom je Čedomir Luburić. ( Novi Sad)

Drugo mesto je zauzeo Vukašin Pejčić ( Novi Sad) sa svojim jatom,

treći je bio Drago Landeka iz Otoka,

četvrto mesto je pripalo Stevanu Dozetu (Vršac).

Ostala tri takmičara Darko Beuk, Nenad Keravica i Goran Đukic, nisu imali plasman.

 

Nasi gosti su sa sobom doneli, za nas golubare najlepši poklon, namenjen svakom od nas, a to je po jedan golub iz njihovih takmičarskih jata.

Dogovorena je saradnja naša tri kluba kroz međusobne posete, druženje, takmičenja, razmenu iskustava i kvalitetnih golubova.

 

Komentar naših gostiju je da su oduševljeni onim sto su videli i doživeli kod nas. Videli su veliki entuzijazam, dobru organizaciju u klubu, kvalitetna jata, stekli su utisak da imamo odličnu perspektivu ako nastavimo sa ovakvim radom i da imamo njihovu punu podršku prilikom učlanjenja u WCF.

 

Ovom posetom su naši gosti bili oduševljeni, prevazišla je sva njihova očekivanja i nadanja. Gostoprimstvo koje su doživeli u Roler Klubu Srbije je jedinstven primer i retko gde u svetu su mogli da naiđu na ovakav doček, boravak i druženje, a mi moramo da im verujemo jer su obišli svet nekoliko puta.
Pročitajte intervju koji je dao Hejine Bijker prilikom ove posete Vukašinu Pejčiću

 

 

                                                                                                   Čedomir Luburić

Preuzmite verziju za štampu OVDE