POSETA DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE PREVRTACA (EFU)

 

Zadnji vikend Aprila /29. 30./ bio je veoma znacajan za Urduzenje odgajivaca golubova prevrtaca Roler klub Srbije ali i za razvoj sportskog golubarstva na ovim prostorima uopste. Roler klub Srbije (RKS) je imao cast da ugosti zvanicnu delegaciju EFU-a (evropska unija prevrtaca) u sastavu Martin Mayer /predsednik takmicarske komisije EFU/, Franc Stinglhammer /predsednik sudijske komisije EFU/ i Marino Zivkovic /sekretar austrijskog roler kluba/. Razlog njihove posete bila je obuka i polaganje za zvanje medjunarodnog sudije umetnickog prevrtanja golubova prevrtaca clanova RKS-a. Nas Roler klub Srbije je punopravni clan EFU-a od 2002 godine i takmicenja vrsi po pravilniku EFU, ali rezultati nasih clanova do sada nisu mogli biti zvanicno rangirani na rang listi EFU, jer nismo imali licencirane sudije od strane EFU-a. Da bi neko mogao dobiti sudijsku licencu, mora da prodje obuku, polozi teorijski deo i stazira najmanje 10 utakmica po klasi za koju zeli da polaze. U polaganju i staziranju pred komisijom EFU-a je ucesce uzelo 7 clanova RKS-a, koji su sa uspehom polozili teorijski deo, prosli obuku i uspeli da staziraju na vecem broju utakmica. Par takmicara i clanova RKS-a ce licence za medjunarodne sudije dobiti vec ove godine jer ce limit od 10 staziranja ispuniti u Nemackoj i Austriji na medjunarodnim letackim mitinzima, gde ce nasi clanovi uzeti aktivno ucesce i kao takmicari. U toku zvanicne posete delegacije EFU-a odradjeno je prakticno staziranje na 13 utakmica koje su priredili nasi clanovi u sledecim rasama: Birmingham roller, Mardin takla, Vrsacki prevrtac, Dunek otvoreni (Pristinski) i Dunek zatvoreni (Makedonski). Utakmice su sudili nasi cenjeni gosti Martin Mayer i Franc Stinglhammer, tako da ce ovi rezultati uci u konkurenciju sa ostalim evropskim rezultatima na zvanicnoj rang listi EFU-a, sto nam je i bio cilj. Nase suduje-stazisti su pokazali izuzetan nivo teorijskog i sto je jos vaznije prakticnog znanja, a to su gosti iz EFU-a posebno naglasili i pohvalili  nase clanove zbog profesionalizma, znanja i truda koje su pokazali. Veliku ulogu u ovoj obuci su igrala nasa pripremljena takmicarska jata koja su blistala nad srpskim nebom zadnjeg vikenda Aprila. Posebno interesovanje nasih gostiju su privukle nase domace rase, Vrsacki prevrtac i Dunek. Prvog dana svoja jata su prikazali clanovi iz Novog Sada i Obrovca, Vukasin Pejcic, Cedomir Luburic, Djordje Vekic, Goran Djukic, Djordje Mijatovic. Drugog dana , put nas je odveo u Beograd, Ralju i Vrsac gde su se sa svojim ljubimcima predstavili Mica Bisevac, Stojance Stojkovski, Stevan Dozet i Ivica Gavrilov. Posle napornog dana, druzenje je nastavljeno uz veceru i dobru muziku do kasnih vecernji casova.

Posle dva naporna dana umor je zaboravljen a zadovoljstvo ucinjenim velikim poslom, bilo je evidentno na svim licima. RKS je jedini takav klub, koji okuplja ljubitelje golubova prevrtaca i simpatizere sportskog prevrtanja na prostorima ovog dela Evrope, klub koji je priznat i uvazen u svetu i sa tom cinjenicom smo svi ponosni.

Rastali smo se uz konstataciju svih prisutnih da smo proveli dva divna dana u druzenju i radu, a od nasih cenjenih gostiju dobili smo sve komplimente za organizovanost, entuzijazam, veliki trud koji vlada u nasem klubu, a posebu pohvalu smo dobili za kvalitet nasih golubova i prikazanu strucnost, znanje nasih clanova. Najvise im se dopada mladost i drugarstvo koje vlada u RKS-u.

Zvanje medjunarodnog sudije za let i prevrtanje uskoro dobijaju : Vukasin Pejcic, Cedomir Luburic, Stevan Dozet, Djordje Vekic, Goran Djukic, Djordje Mijatovic i Milan Fila.

Preuzmite verziju za štampu OVDE