NOVOSTI  IZ  RKS-a

 

 

U 2005 godini naši takmičari su uzeli učešće na dva medjunarodna letačka mitinga sa PLK. U Nemačkoj od 01. do 03. jula (Bad Fusing) gde su učestvovali Stevan Dozet i Djordje Vekić i u Austriji od 14. do 17. jula (Frauenkirchen) gde su učestvovali Vukašin Pejčić, Stevan Dozet, Djordje Vekić i Čedomir Luburić. Takmicenja su se odrzavala pod patronatom Evropske unije prevrtaca (EFU) i ostvareni rezultati ulaze u konkurenciju za sampionat Evrope. Na predivnim terenima okupila su se takmicarska jata prevrtaca sa svojim vlasnicima iz desetak Evropskih zemalja, koji su priredili izvanredan praznik za ljubitelje golubova prevrtaca, ne samo za  takmicare, nego i za brojnu publiku koja je aplauzom pozdravila svakog takmicara i svako takmicarsko jato. Najzastupljenije rase prevrtaca bile su : Birmingham roller, Dunek, Mardin, Vrsacki prevrtac, Wuta, Wamen, Kelebek, Orjentalni roller. Zadovoljsvo nasih clanova je krunisano velikim uspehom nasih takmicara na oba takmicenja, a posebo veoma uspesan “proboj” nase domace rase Vrsackog prevrtaca, koji je ispunio bonus za priznavanje od strane EFU i svrstan je u “Roll-tumler” klasu. Moramo napomenuti da je Vrsacki prevrtac nas veliki ponos i dika jer je od skoro upropascene rase, koja je izgubila prevrtacke osobine, sve vise pretvarana u ukrasnu rasu, mukotrpnim radom spasena od propasti i ova rasa je zauzela poziciju koja joj u svetu golubova prevrtaca pripada. Vrsacki prevrtac je zaplenio mnoga srca inostranih takmicara i odgajivaca golubova prevrtaca, a potvrda te cinjenice je da su uzimali i rezervisali golubove za sopstvenu maticu mnogi ogajivaci iz svih evropskih zemalja. Sve ovo je postignuto pre svega ljubavlju i dugogodisnjim radom Stevana Dozeta, naseg istaknutog clana iz Vrsca. Ovo je veliki uspeh za Roler klub Srbije, za golubarstvo, za nasu Srpsku rasu prevrtaca, a za Stevana Dozeta najlepsi poklon za ulozen trud.

Pored takmicarskog dela gde su nasi clanovi ucestvovali sa svojim jatima, odradjen je jos jedan vazan posao, a to je dobijanje sudijske licence za nase clanove koji su polozili i teorijski i prakticni deo ispita za zvanje medjunarodnih sudija za let i prevrtanje, od strane Evropske unije prevrtaca. Tako da su Vukasin Pejcic, Stevan Dozet, Djordje Vekic i Cedomir Luburic jedine licencirane sudije za golubove prevrtace u jugoistocnoj evropi. To je velika stvar jer ce nasi rezultati uci u evropsku rang listu.

U izuzetnoj konkurenciji najboljih evropskih takmicara, nasi takmicari su postigli izvanredne uspehe, Stevan Dozet je sa svojim Vrsackim prevrtacima osvojio prva mesta u otvorenoj klasi, sa Mardinima i Birmingham roller-ima je bio u samom vrhu, Djordje Vekic je bio dva puta drugi sa Vrsackim prevrtacima, Cedomir Luburic je zauzeo visoko drugo mesto sa Birmingham roller-ima, a Vukasin Pejcic je treci sa Vrsackim prevrtacima i sesti sa Mardinima.

Pred clanovima RKS-a su veliki zadaci u ocuvanju postignutog uspeha, ali jos veci zadaci u sirenu, unapredjivanju i postizanju jos boljih rezultata u golubarsko prevrtackom sportu.

U narednom periodu nas ocekuje nastavak takmicenja sa kucnog ambijenta, a pocinju i pripreme za trece medjunarodno takmicenje sa pokretnim letackim kavezom koje se odrzava krajem jula 2006 u Vrscu, gde ce se okupiti evropska elita u ovom sportu.

Pozivamo sve one koji vole i odgajaju sportske rase prevrtaca da nam se pridruze u ovom hobiju, da unapredimo pre svega domace rase prevrtaca kao sto su Backi prevrtac, Sremsko-Mitrovacki i dr., da postanu deo uspesnog tima.

 

Informacije na tel. 063/548-258 Vukasin

                                 063/533-676 Ceda                                                                

                                

 

 

 

 

 

                                                                                                    Cedomir Luburic
Preuzmite verziju za štampu OVDE