>>Trening i obuka prevrtača na pokretni letački kavez<<

 

Ovaj vid takmičenja i treninga upražnjava se u okviru takmičenja EVROPSKE UNIJE PREVRTACA /EFU / i nije poznato da su neki drugi Savezi to organizovali. Za sada to rade samo odgajivači prevrtača u Srbiji samo članovi Roler kluba Srbije / RKS /.Rodonačelnik i čovek koji je smislio ovaj vid takmičenja je HEINZ KORNFELD iz Nemačke, i prvi ga prikazao davne 1970.Kornfeld je osnivač i Nemačkog kluba prevrtača /DFC / I EFU.Da bi smo krenuli u realizaciju ovog vida takmičenja moramo napraviti Pokretni letački kavez/ PLK/.
kavez1 kavez2

Veličina ,izgled i materijal od koga je napravljen letački kavez je proizvoljna stvar svakog odgajivača. PLK mora da bude funkcionalan i lako prenosiv, najčešce se izrađuje od žice, drveta, lima, raznih iverica kao i u kombinacijama nabrojanih materijala.Može biti rasklopljiv ili fiksan, velicinu PLK određuje transportno vozilo kojim se on prenosi na poligon za obuku ili takmičenje.Stavlja se na nogare / koje moraju biti visine oko 100 cm / a ima i slučajeva da ih odgajivači stavljaju na krov kola.Pre početka obuke sa mladim prevrtačima moramo obaviti obuku sa golubovima droperima / mamcima/ jer dobro obučeni droperi su bar 50 % useha leta.
Sa droperima odgajivač kontroliše golubove u letu, u slučaju vanrednih okolnosti / napad grabljivice, nevreme /ali i spušta golubove kada je isteklo vreme utakmice.To su obično golubovi bele boje, obično mešanci lepezana, Arapskog smejača, Mardin prevrtača ili nekog galebića.Kada su droperi dobro istrenirani i slušaju odgajivača možemo krenuti sa obukom mladih prevrtača, sa rasom za koju smo se opredelili. Najčešce su to Birmingham roller, Mardin prevrtači, Vršački prevrtači, Duneci, Wute , Wameni itd.
Pri izboru mladih moramo voditi računa da biramo mlade od proverenih parova koji daju provereno dobro potomstvo na let i prevrtanje. Opreznost je potrebna da nam se ne desi da mladi prođu kompletnu obuku privikavanja na PLK a kasnije ne zadovolje pri prevrtanju. Kada smo sigurni da droperi slušaju, uzimamo mlade prevrtače koji su tek počeli da jedu samostalno i odvajamo ih u zaseban boks gde počinjemo njihovo pripitomljavanje, da budu mirni i poslušni i da ih prisustvo odgajivača ne plaši.Broj mladih sa kojim krećemo obuku treba da je oko 10 komada, jer tešku i rigoroznu obuku ne prođu svi a moramo biti spremni i na gubitke kod privikavanja na PLK. Poželjno je da posle obuke imamo bar 6-7 dobro utreniranih prevrtača, jer tim čine 3 goluba a moramo i imati zamene zbog ne predviđenih okolnosti.Mladi prevrtač pre svog prvog puštanja mora da je izuzetno miran i poslušan na prisustvo svog vlasnika , da mu jede iz ruke. Golub koji se plaši i pokazuje nervozu isključuje se iz treninga, jer samo mirni i poslušni golubovi mogu kasnije postati dobri takmičari.
Mladi se isključivo hrane u PLK dok dobro ne savladaju obuku a kasnije mogu da se hrane i u boksu gde provode vreme kada nisu na treningu.Mladi iz svog boksa ili PLK gledaju kako hranimo dropere i u njima se razvija uslovni refleks da kada vide dropere na PLK sleću na njega jer ih dole čeka hrana i voda. Kada i ovaj deo obuke savladaju iznosimo PLK na prostranu i veliku livadu, vidnu sa svih strana. Svaki trening mora da je na drugoj lokaciji i ambijentu.Posle 4-5 iznošenja na razne lokacije počinjemo postepeno puštanje mladih na slobodan let, i to sistemom jedan po jedan nikako svi odjednom.Prvi slobodni letovi treba da se svedu na to da mladi samo stoje na PLK i razgledaju okolinu.Prvo se puštaju droperi koji su već naviknuti na kavez i jedan mladi, posle par minuta baca se malo hrane u PLK i droperi i taj mladi treba da uskoce kroz otvor koji je na gornjem delu kaveza, naravno svi oni su izuzetno gladni.Taj postupak ponoviti sa svim mladima i to više puta, do god svi mladi ne savladaju uskakanje koji je važan deo obuke.

Sledeca faza je puštanje više mladih zajedno napolje i njihov prvi slobodni let oko kaveza, cim polete pustiti ih da naprave nekoliko krugova oko kaveza i odmah baciti malo hrane na PLK gde vec lepršaju gladni droperi, to je za njih znak da slete. Svakim novim puštanjem povećavati dužinu leta, vremenom oni će bez problema se puštati na svoj PLK i sa velikih visina kada im se pusti droper.Kada smo uspešno savladali obuku poslušnosti, možemo preći na selekciju kod prevrtanja i leta i to radimo u toku jeseni kada polako završavamo sezonu treninga.Bez obzira na rasu sa kojom se vrši obuka treba ostavljati samo mirne i poslušne golubove, golubove koji bez problema sleću na svoj PLK, po sletanju uskaču odmah u PLK, reaguju na dropere.To je najvažniji uslov da je golub poslušan u prvoj godini treninga, možda važnije i od kvaliteta prevrtanja koje će se upornim i redovnim treningom postići.Pri odabiru na prevrtanje rukovodićemo se važećim takmičarskim pravilnikom za rasu koja je na obuci i rasnim odlikama koje se traže od nje. Prvih meseci treninga, treninge održavati što češce najbolje svaki dan, kasnije možemo prorediti treninge ali nikako manje od 3 puta nedeljno. Truditi se da menjamo lokacije da se golubovi ne bi vezali za određene trening placeve, kasnije možemo trening obavljati i na najbližoj lokacij kući, pa čak i u dvorištu svoje kuće ali bar jedan trening nedeljno mora biti na drugoj lokaciji.
Da bi golubovi dobro leteli i prevrtali, pored naporne obuke, genetskog potencijala važnu ulogu igra i paravilna i raznovrsna ishrana koja je strogo dozirana, jer i sa hranom odgajivac može postici bolje rezultate.Koristimo dve vrste hrane i to trening i hranu i takmicarsku, trening hrana se sastoji od sirka, pšenice, grahorice i prosa u razmeri 6o % sirak beli i crveni, 20 % pšenice, 15 % grahorice i 5 % prosa. Ta hrana je dijetalna ali dovoljna jaka da golubovi mogu izdržati naporne treninge, hrane se iskljucivo posle treninga i uz prisustvo dropera u svom PLK, daje se u kolicini od 3-5 kafeni kašikica što zavisi da li su golubovi potrošili kalorije, uslova treninga.. Jaka hrana je mešavina hraniva koji golubovima za kratko vreme daje snagu i daje se samo pred utamice i posle svakog drugog treninga po jedna kafena kašikica, da bi je golubovi znali jesti kada im se daje u većoj količini .Sastoji se od uljanih komponenti- uljane repice, konoplje, mešavine kanarinske hrane, ljuštenog ovasa i to u jednakim delovima.Pred zakazano takmičenje golubovi se ne puštaju 3 dana i hrane se sa 5o% trening hrane i 50% jake hrane u neograničenoj količini. Najmanje 2 dana pred utakmicu mogu se dati i vitamini u vodu.


Dobro istrenirani tim / tim čine 3 goluba / je zadovoljstvo gledati u vazduhu. Pomisao da te golubove možete prikazati širokom krugu ljudi, na raznim lokacijama i ambijentima , još više daje draž i prednost u odnosu na klasičan način takmičenja od kuće. Članovi Roler kluba Srbije već nekoliko godina treniraju svoje golubove na PLK, učestvuju na svim većim takmičenjima pod patronatom EFU, do sada smo učestvovali na takmičenjima u Nemačkoj, Austriji a i sami smo bili organizatori dva velika Međunarodna takmičenja sa PLK gde su se okupii takmičari iz nekoliko Evropskih zemalja.Prednost takvog takmičenja je što se na jednom mestu, pod jednakim uslovima okupe takmičari iz cele Evrope ili zemlje i prikažu svoja jata brojnim posetiocima.
Napisao tekst Vukašin Pejčić.
Pruzmite tekst za štampu OVDE!